By Luke Sumpter

table_content]

A fejlődő globális kannabiszpiac azt jelenti, hogy a több betegséggel küzdő betegek kevesebb korlátozással juthatnak hozzá a kannabiszhoz. Még az olyan országokban is, amelyekben tiltottnak minősül a növény, a sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára gyakran lehetővé teszik, hogy valamilyen formában hozzájussanak az orvosi marihuánához. Ha erre fókuszálunk, mi a dinamika a marihuána és a sclerosis multiplex között? Mi a helyzet a CBD-vel és az SM-szel? Az alábbiakban arról értekezünk, hogy a kannabisz segíthet-e kezelni ennek az autoimmun betegségnek a tüneteit.

Mi az a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) egy egész életen át tartó betegség, amely hatással van a központi idegrendszerre. Autoimmun betegségként az immunrendszer hibás működéséből ered. Eredetileg fiziológiánk ezen összetevőjére támaszkodunk, hogy megvédjen minket az olyan külső fenyegetésektől, mint a vírusok és baktériumok. Időnként azonban immunsejtjeink nem ismerik fel a test sejtjeit „önmagukként”, és mikroszkopikus betolakodóként kezdik kezelni őket.

SM esetén az immunsejtek megtámadják az idegsejtek egy komponensét, az úgynevezett mielinhüvelyt. Ez a fehérjékből és zsírokból álló szigetelő anyag az idegrostok körül képződik, és segíti az elektromos impulzusok vezetését. Ezek a jelek vagy akciós potenciálok egy sor fiziológiai folyamat végrehajtásában segédkeznek, beleértve az izomösszehúzódást és a neurotranszmitterek felszabadulását.

Amikor az immunrendszer megtámadja a mielinhüvelyeket, az idegrendszeri átvitel felgyorsul. Kommunikációs problémák merülnek fel, amelyek megakadályozzák, hogy az agy optimálisan továbbítsa az üzeneteket a test többi részéhez. Ez a támadás elérheti azt a pontot, ahol maradandó károsodást okoz az idegrostokban. Végül, ahol a mielin megpróbálja meggyógyítani magát, hegszövet kezd kialakulni.

A sclerosis multiplex típusai

Az SM elsősorban kétféle módon kezdődhet. Minden 10 SM-es betegből körülbelül 8-nál diagnosztizálnak relapszusos-remittáló SM-t. A betegség ezen formáját a tünetek súlyosbodásának vagy visszahúzódásának időszakai jellemzik. Ezek az epizódok néhány naptól több hónapig tarthatnak.

A tünetek azonban mindig enyhén javulnak, amint egy szakasz véget ér – ez a remissziónak nevezett időszak. A támadások közötti időintervallumok hosszú ideig, akár több évig is eltarthatnak. A kiújuló-remittáló SM-ben szenvedő betegek körülbelül 50%-a a kezdeti diagnózistól számított 15–20 éven belül már másodlagos progresszív SM-ben szenved. A betegség ezen formája az idő múlásával fokozatosan rosszabbodik, visszaesés és kiújulás nélkül.

Minden 10 SM-es betegből valamivel több mint 1 tapasztal primer progresszív SM-et. Az SM ezen formája olyan tünetekkel jár, amelyek több éven keresztül lineárisan súlyosbodnak, a visszaesés és remisszió hullámvölgyei nélkül.

Types of Multiple Sclerosis

A sclerosis multiplex okai

Az SM pontos oka továbbra sem ismert. Bár autoimmun betegségnek tekintik, a tudósok még nem találták ki, hogy pontosan mi készteti az immunrendszert a mielinhüvelyek megtámadására. Úgy vélik azonban, hogy vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásának fokozott valószínűségéhez. Ezek közé tartoznak:

 • Életkor: Az embereknél szinte bármilyen életkorban kialakulhat a SM, de leginkább a 20-40 év közöttieket érinti.
 • Nem: A nők körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel tapasztalnak visszaeső-remissziós SM-t.
 • Családi anamnézis: Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki SM, ha valamelyik szülőjük vagy testvérük is ebben a betegségben szenved.
 • Faj: Az észak-európaiak esetében nagyobb a kockázata az SM kialakulásának, míg az ázsiaiak, afrikaiak és amerikai őslakosok esetében ennek sokkal kisebb a valószínűsége.
 • D-vitamin szint: Az alacsony napfénynek való kitettség miatti csökkent D-vitamin szint növelheti az SM kialakulásának kockázatát.
 • Fertőzések: Egyes vírusos kórokozók, köztük az Epstein-Barr vírus, összefüggésben állnak az SM kialakulásával.

A sclerosis multiplex tünetei

A mielin lebomlása számos tünetet okozhat. Az SM leggyakoribb tünetei a következők:

Zsibbadtság Gyengeség
Elektromos sokk érzései Görcsök
Remegés Bizonytalan járás
Részleges vagy teljes látásvesztés Elmosódott beszéd
Fáradtság Szédülés
A hólyag és a bél diszfunkciója

A sclerosis multiplex jelenlegi kezelései

Jelenleg nincs gyógymód a SM-re, de a betegség egyedi tüneteinek kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre. A főbb tünetek fő kezelési módjai a következők:

 • Izomfájdalom: Ezt a problémát elsősorban fájdalomcsillapítókkal és fizioterápiával kezelik.
 • Érzelmi problémák: Egyes betegek jól reagálnak a kognitív viselkedésterápiára; másoknak antidepresszánsra van szükségük.
 • Idegfájdalom: Az olyan gyógyszerek, mint a gabapentin, segítenek kordában tartani az idegfájdalmat.
 • Mobilitási problémák: A mozgás, a fizioterápia, a kerekes székek és a lépcsős felvonók segítenek a mozgási problémák kezelésében.
 • Görcsök: A fizioterápiás módszerek, mint például a nyújtás, enyhíthetik a görcsöket; gyakran írnak fel olyan gyógyszereket is, mint a klonazepam és a gabapentin.

A kannabisz és a szklerózis multiplex tünetei

A SM-t természetesen a tünetek hosszú sorával jár. Hogy pontosan hol illik a képbe az orvosi marihuána? Mielőtt megvizsgálnánk a kannabiszról és a SM-tünetekről zajló kutatásokat, először is nézzük meg , hogy a kannabisz hogyan működik a szervezetben.

Egy szó az endokannabinoid rendszerről

Ahogyan van idegrendszerünk és szív- és érrendszerünk, úgy van endokannabinoid rendszerünk (ECS) is. Más fiziológiai rendszereinkhez hasonlóan az ECS is alapvető szerepet játszik testünk működésében. Míg a tüdő rendszere segít lélegezni, az idegrendszer pedig működésben tart bennünket, addig az ECS a homeosztázisnak (biológiai egyensúlynak) nevezett állapotot segít fenntartani. Leegyszerűsítve, támogatja a test többi rendszerét, hogy optimálisan működjenek.

A kutatók az egész testben találtak ECS-komponenseket, az idegrendszertől a bőrön át egészen a csontokig. A neurotranszmitterek tüzelésének szabályozásától a csontszövet felépítéséig számos funkciót teljesítenek. Ennek a létfontosságú rendszernek a kulcsösszetevői közé tartozik egy sor kannabinoid receptor, jelzőmolekulák (endokannabinoidok) és enzimek, amelyek ezeket a jelzőmolekulákat készítik és lebontják.

A kannabisz érdekessége? A növényben jelen van a kannabinoidoknak nevezett vegyi anyagok családja. Ezek a molekulák kölcsönhatásba lépnek az ECS-rel, és különböző mértékben modulálják azt, végső soron befolyásolva a szervezet egyik legfontosabb rendszerét.

A Word on the Endocannabinoid System

Kiderült, hogy az ECS gyakran szerepet játszik a betegségek esetén. Amikor ez a rendszer megzavarodik, az elmozdulást okoz a homeosztázishoz képest, ami olykor betegségként nyilvánulhat meg. A kutatók azt állapították meg, hogy egyes SM-szel diagnosztizált embereknél fennáll az ECS szabályozási zavara.

Az olaszországi Università Tor Vergatán végzett kutatás során megmértek bizonyos endokannabinoidszinteket[1] 26 SM-es betegnél, 25 egészséges emberből álló kontrollcsoportnál és olyan egereknél, amelyek az SM preklinikai modelljeként szolgáltak. Az eredmények azt mutatják, hogy a visszaeső SM-betegekben magasabb volt az anandamid (az egyik fő endokannabinoid) szintje a cerebrospinális folyadék és a perifériás limfociták (immunsejtek) mintáiban. A kutatók az egerekben is megemelkedett anandamidszintet találtak, ami arra enged következtetni, hogy az SM az ECS jelentős változásaival jár.

Azonban több emberkísérletre van szükség annak kiderítéséhez, hogy az ECS-be történő beavatkozás hogyan segíthet az SM gyökereinél. Jelenleg a legtöbb tanulmány arra összpontosít, hogy a kannabisz segíthet-e enyhíteni a betegség egyes tüneteit.

RELATED STORY
Anandamide

 • A kannabisz és a spaszticitás

A görcsösség merevség érzést okozz az SM-es betegekben, és megnehezítheti a mozgást. Ez a tünet rontja az életminőséget, és gyakran kíséri fájdalom és a gyengeség. A folyamatban lévő tanulmányok azt kutatják, hogy a kannabisz képes-e csökkenteni a görcsösséget, és ezáltal javítani az SM-betegek életminőségét.

Egy 2012-ben elvégzett randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban a dohányzással bejuttatott kannabiszt tesztelték placebóval összehasonlítva[2] kezelésre rezisztens spaszticitásban szenvedő betegeknél. Remélhető, hogy a jövőbeni kutatásokban megismétlik ezeket a pozitív eredményeket, és közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, hogyan segíthet a kannabisz kezelni ezt a tünetet.

A marihuána izomgörcsökre és görcsökre gyakorolt kedvező hatásai a világ számos kormányát arra késztették, hogy erre a célra legalizálja a kannabisz alapú gyógyszereket. Az Egyesült Királyság kormánya például elérhetővé tette a Sativex (nabiximolok) szájspray-t a közepesen súlyos vagy súlyos spaszticitásban szenvedő betegek számára. A készítmény egyenlő mennyiségben tartalmaz THC-t és CBD-t. Bár nem minden betegnél működik, az SM Society jelentése szerint a Sativex a betegek többségére pozitív hatással van[3].

 • A kannabisz és a fájdalom

Az emberek évezredek óta használják a kannabiszt a fájdalom kezelésére. Valószínűleg nem fog meglepődni, ha azt mondjuk, hogy az ECS kulcsszerepet játszik a fájdalomjelzési útvonalakban is. A krónikus fájdalomban szenvedőktől származó anekdotikus beszámolók sokasága számol be arról, hogy a THC hogyan segíthet enyhíteni a kényelmetlenséget és javítani az életminőséget. De mit mond a kutatás?

A Frontiers in Pharmacology folyóiratban megjelent áttekintő tanulmány olyan múltbeli kísérleteket dolgoz fel, amelyek a növény fájdalomcsillapító hatását vizsgálták[4]. A szerzők kijelentik, hogy a hatásmechanizmusban a kannabinoidok is részt vesznek - kölcsönhatásba lépnek az idegvégződésekből felszabaduló neurotranszmitterekkel, és hogy a klinikai vizsgálatok metaanalízisei bizonyos szintgen igazolják a kannabisz szerepét krónikus fájdalom esetén. A jövőben magas színvonalú klinikai vizsgálatokra van szükség a különböző kannabinoidok fájdalomcsillapító hatásának meghatározásához SM-es betegekben.

Cannabis and Pain
 • A kannabisz és a hólyagszabályozás

Az SM előrehaladtával az immunrendszer károsíthatja az agy és a gerincvelő azon részeit, amelyek felelősek a hólyag szabályozásáért. A húgyhólyag-inkontinenciaként ismert kontroll hiánya miatt a betegeknek sürgősen és gyakran kell WC-t használniuk. Érdekes módon a kutatók a kannabisz szerepét vizsgálják a hólyag szabályozásában[5] SM-ben szenvedő betegeknél. Számos kannabinoid ígéretes ezen a területen, köztük a CBG[6] (cannabigerol).

CBD és mobilitás

Ki ne hallott volna jelenleg a CBD-ről (cannabidiol)? Ez a nem pszichotróp kannabinoid kiegyensúlyozó és pihentető hatásának köszönhetően vált híressé. Ennek a molekulának a hatásmechanizmusa jelentősen eltér a THC-jétől. De ahogy a Sativex-ben való jelenléte is sugallja, a CBD-olaj kompatibilis lehet a sclerosis multiplex-szel.

A Frontiers in Neurology folyóiratban megjelent áttekintő tanulmány lebontja a rendelkezésre álló bizonyítékokat és a CBD mozgást[7], fáradtságot, gyulladást, depressziót és spaszticitást érintő hatását. A szerzők azt is megvizsgálják, hogyan segíthet a kannabisz egyes betegeknek csökkenteni a gyógyszerhasználatot. Bár ez a folyamatban lévő kutatás érdekes meglátásokat kínál, de semmi esetre sem ad meggyőző megállapításokat a CBD hatékonyságáról.

A különbség az orvosi kannabisz és a Sativex között

Míg egyes országok engedélyezik az SM-es betegeknek a Sativex-hez való hozzáférést, a kannabiszrügyekhez, - kivonatokhoz és más készítményekhez továbbra is korlátozottan jutnak hozzá. De ez tényleg számít? Nagy valószínűséggel igen.

A Sativex pontosan 1:1 arányban biztosítja a THC-t és a CBD-t. Úgy tűnik, hogy ez a keverék egyes betegeknél működik, viszont a kannabiszban ennél a két kannabinoidnál sokkal több van. A növény több mint 100 másik kannabinoidot és 200 terpént is termel. Ezek a vegyületek amellett, hogy saját egyedi hatásokat fejtenek ki, szinergizálhatnak a THC-vel és a CBD-vel, hogy optimálisabb eredményeket érjenek el. A kutatás még korai szakaszban van, de a jövőben valószínűleg látni fogunk személyre szabott kivonatokat, sőt szelektíven tenyésztett kemovariánsokat is SM betegek számára.

RELATED STORY
Sativex

THC kontra CBD a szklerózis multiplexben

Mindkét vegyület ígéretesnek mutatkozik a folyamatban lévő vizsgálatokban. A THC pszichotróp hatást fejt ki, amelyet egyes betegek kellemetlennek találnak. Mások azonban értékelik ezt a tulajdonságot, és úgy érzik, hogy ez jót tesz a mentális állapotuknak.

Összességében a THC és a CBD nagyon eltérő hatással van az ECS-re. A THC közvetlenül kötődik a fő receptorokhoz, a CBD pedig befolyásolja az endokannabinoid szintünket, és más receptorokhoz is kötődik - ezt a kutatók a "kibővített endokannabinoid rendszer"-ként definiálják. A kannabisz és összetevői különböző módon hatnak a különböző emberekre. Bár sok SM-beteg kizárólag kannabisz-alapú gyógyszereket használ, egyesek úgy találhatják, hogy előnyben részesítik az egyik kannabinoidot a másikkal szemben, ha szabadon kísérletezhetnek.

Hogyan használjuk az orvosi kannabiszt sclerosis multiplexre?

A kannabisz használatának sokféle módja van; ez nagyrészt a személyes preferenciákon és - ismét - a hozzáférésen múlik. Íme a leggyakoribbak:

Dohányzás

A kannabisz elszívása a kannabinoidokat és a terpéneket szinte közvetlenül a véráramba juttatja a hatások gyors megjelenése érdekében. Ugyanakkor veszélyes rákkeltő anyagoknak is kiteszi a felhasználókat.

Vaporizálás

A vaporizálás ugyanolyan gyors hatással büszkélkedhet, mint a dohányzás. Ezek az eszközök azonban alacsonyabb hőmérsékleten működnek és kevesebb méreganyagnak teszik ki a felhasználókat.

Kannabisz szájon át

A kannabisz elfogyasztása a kannabinoidokat áthaladásra kényszeríti a GI traktuson. Ez a hatások későbbi megjelenését eredményezi. A THC a májban 11-hidroxi-THC-vé alakul, ami erősebb pszichotróp hatást fejt ki. A CBD szájon át is bevehető; sokan használnak CBD-olajat izomgörcsök és egyéb SM-tünetek kezelésére.

Szublingvális

Ez a módszer az olajok és kivonatok közvetlenül a nyelv alá helyezését jelenti. Itt a kannabinoidok gyorsan diffundálnak a véráramba, ami a hatások gyors megjelenését eredményezi.

Milyen kockázatokkal jár az orvosi kannabisz sclerosis multiplex kezelésére való használata?

Bár a kannabisz viszonylag jó biztonsági profillal rendelkezik, vannak mellékhatásai is. Tekintse meg alább a két leggyakoribb kannabinoid mellékhatásait.

Smoking

Smoking cannabis introduces cannabinoids and terpenes almost directly into the bloodstream for a rapid onset of effects. However, it also exposes users to dangerous carcinogens.

Vaporization

Vaping boasts the same speed of onset as smoking. However, these devices use lower temperatures and expose users to fewer toxins.

Oral cannabis

Eating cannabis sends cannabinoids through the GI tract. This results in a longer onset. THC also converts into 11-hydroxy-THC in the liver, which produces a more potent psychotropic effect. CBD can also be taken via the oral route; many people use CBD oil for muscle spasticity and other MS symptoms.

Sublingual

This method involves placing oils and extracts directly under the tongue. Here, cannabinoids diffuse into the bloodstream rapidly, resulting in a fast onset of effects.

What Are the Risks of Using Medical Cannabis for Multiple Sclerosis?

Although cannabis possesses a relatively good safety profile, it also comes with its own set of side effects. Check out the side effects of the two most common cannabinoids below.

THC
Fokozott pulzusszám Szájszárazság
Szorongás Károsodott memória
Megnövekedett reakcióidő Pánik
Mentális egészségügyi problémák súlyosbodása
CBD
Az étvágy megváltozik Fogyás
Hasmenés Fáradtság 
Kölcsönhatás gyógyszerekkel

Ahogy a kutatás tovább folyik a kannabisz és összetevőinek az SM kezelésében betöltött szerepének felderítése érdekében, a betegek valószínűleg egyre inkább testreszabott termékeket és adagolási irányelveket kaphatnak, amelyek a lehető legbiztonságosabbá teszik az orvosi kannabisz használatát.

Természetesen, ha bármilyen kérdése vagy kétsége merül fel az orvosi kannabisz SM-re való használatával kapcsolatban, mindig beszélje meg ezeket orvosával.

External Resources:
 1. The endocannabinoid system is dysregulated in multiple sclerosis and in experimental autoimmune encephalomyelitis - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Smoked cannabis for spasticity in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Sativex (nabiximols) | Multiple Sclerosis Society UK https://www.mssociety.org.uk
 4. Frontiers | Cannabinoids and Pain: New Insights From Old Molecules | Pharmacology https://www.frontiersin.org
 5. The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: a multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS) - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Effect of Non-psychotropic Plant-derived Cannabinoids on Bladder Contractility: Focus on Cannabigerol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cannabidiol to Improve Mobility in People with Multiple Sclerosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.