The RQS Blog

.


By Ryan Najjar

Az emberek ősidők óta fogyasztják a marihuánát, így a vattaszáj jelensége nem éppen újdonság. De csak a közelmúltban, 2006-ban[1] vált a fű ezen különös hatása tudományos kutatás tárgyává, mely segítségével most megpróbáljuk jobban megérteni ezt a jelenséget.

Az anandamid és a THC hasonlósága miatt ma úgy gondolják, hogy amikor a THC rákapcsolódik a szubamandibuláris[2] mirigyek recepetoraira, akkor megakadályozza abban őket, hogy üzeneteket fogadjanak az idegrendszertől. Más szavakkal: valószínűleg a kannabiszban lévő THC a nyáltermelés csökkenésének okozója a szájban.

Related story

Mi a THC?

Mi okozz még szájszárazságot a kannabiszon kívül?

Míg a vattaszáj érzését gyakran a kananbiszhoz társítjuk, számos egyéb kiváltó oka is lehet a szájszárazságnak. Az elején bizonyára azt fogja hinni, hogy biztos nem iszik rendesen folyadékot, különösképpen vizet nem. A túlzott mennyiségű száraz étel, mint például a keksz vagy a szárított marhahús is okozhatja ezeket a szimptómákat. De van, hogy a száraz és meleg időre gyanakszunk. Ismerős lehet az élmény azok számára is, akik tátott szájjal alszanak; folyamatosan termeljük a nyálat, de gyorsan kiszárad a szánk, ha nyitva van.

Káros a vattaszáj az egészségre?

Fel kell tennünk a kérdést: vajon a vattaszáj ártalmas az egészségünkre nézve? Nos, annyi bizonyos, hogy emiatt nem fog kórházba kerülni, de mégis okozhat néhány figyelemre méltó problémát. Először is, a hosszabb ideig tartó szájszárazság meglehetősen kényelmetlen lehet, ami ronthatja a hangulatunkat, és a koncentrációnk is erre terelődhet, minden más helyett. Továbbá kiszáradhat a torkunk is, mely víz hiányában igen nehézzé teszi a nyelést. Ezzel együtt, ha elég sokáig nem foglalkozuk ezzel a problémával, fogaink is gyengülni kezdenek, mivel szárazabbá és érzékenyebbé válnak.

A tudomány a füvezés okozta vattaszáj mögött

Az emberek ősidők óta fogyasztják a marihuánát, így a vattaszáj jelensége nem éppen újdonság. De csak a közelmúltban, 2006-ban vált a fű ezen különös hatása tudományos kutatás tárgyává, mely segítségével most megpróbáljuk jobban megérteni ezt a jelenséget.

A tudomány a füvezés okozta vattaszáj mögött
  • Az endokannabinoid rendszer, a nyál és a kananbinoidok

Úgy tűnhet, hogy a vattaszáj pusztán a dohányzás okozta szárazság (és sokan valóban így is gondolják), de nem ez a teljes történet; van némi további tudnivaló. A vattaszáj valódi oka abból adódik, hogy a kannabinoidok, a kannabisz aktív vegyületei hogyan lépnek kölcsönhatásba az emberi endokannabinoid rendszerrel.

Az endokannabinoid rendszer kannabinoid receptorokból áll, amelyek az egész emberi testben megtalálhatók, beleértve az agyat is. A marihuánában található kannabinoidok aktiválják ezeket a receptorokat, ezáltal mindenféle reakciókat váltanak ki és folyamatokat indítanak el. Így jön létre az, amit mi csak betépésnek nevezünk - de ezekkel a kananbinoid receptorokkal való kölcsönhatás még több más testi folyamatot is befolyásolhat, melyek közül egyik az itt tárgyalt nyáltermelés.

A szánkban a nyáltermelést az autonóm idegrendszer paraszimpatikus idegrendszerként ismert része vezérli. Az agy ideigimpulzusokat küld a nyálmirigyek felé, hogy stimulálja a nyáltermelést, mindezt úgy, hogy nekünk semmit sem kell tennünk ezért. A tudatalattink is képes befolyásolni ezt a folyamatot. Például van, amikor egy ízletes étel puszta gondolata arra készteti az agyat, hogy több impulzust küldjön a nyálmirigyekbe, így a szánk megtelik nyállal.

Mivel a kannabinoid receptorok testünk minden részén jelen vannak, nem túl meglepő, hogy a kutatók a szubmandibuláris mirigyekben is megtalálták őket, melyek a száj alján elhelyezkedő nyálmirigyek és a szájnedv nagy részének előállításáért felelősek. A kutatók azt is megállapították, hogy a THC-hez hasonló szerkezetű anandamid csökkent nyálelválasztást okoz.

Az anandamid és a THC hasonlósága miatt ma úgy gondolják, hogy amikor THC kötődik a szubmandibuláris mirigyek receptoraihoz, akkor arra készteti azokat, hogy hagyják abba az üzentek fogadását az idegrendszertől. Máshogyan fogalmazva: valószínűleg a kannabiszban található THC a nyáltermelés csökkenésének az oka a szájban.

Most, hogy megértettük, hogy a kannabisz elfüstölése miképp eredményez szájszárazságot, a következő témakör, amiről tudni kell, a nyáltermeléssel kapcsolatos problémák orvoslásának módjai. Nem csak a marihuána szerelmeseinek lehet nagyszerű felfedezés a vattaszájtól megszabadulni, de a tudósok számára is remek terület lehet, mivel különböző betegek is szenvedhetnek ettől, csak más okokból kifolyólag.

Mit tehetünk, amikor szenvedünk a vattaszáj jelenségtől?

A legtöbb ember bizonyos fokig tapasztalja a szájszárazságot, amikor kannabiszt szív, ez nem is baj, amíg csak néhányat slukkol az ember. Több, keményebb szippantáskor azonban elég kellemetlenné válhat a dolog, és már a víz sem oldja meg elég kielégítően a problémát. Feltétlenül hasznos dolog a vízivás, de azért akad itt még pár trükk, melyekkel próbálkozhatunk.

  • Rágás

A rágás serkenti a nyáltermelést, melyből következik, hogy szájszárazság esetén segítségünkre válhat. Talán csak egy rágógumira lesz szüksége, hogy újra stimulálni tudja a mirigyeket.

Ha nem szereti a rágógumit, akkor próbálkozhat olyan dolgokkal is mint az aszalt gyümölcs vagy a szárított hús. Alapvetően minden rágást igénylő étel működhet alternatívaként.

Rágás
  • Cukorkák/Nyalókák

Ugyanúgy, ahogyan a rágás jó módja lehet a nyáltermelés beindításának, egy nyalóka elnyalása, egy sima vagy egy köhögés elleni cukorka is segíthet nekünk ebben. Az édesség vagy nyalóka elszopogatása ugyanolyan hatású, mint a rágás; növeli a nyáltermelést, hogy segítsen megszabadulni a szájszárazságtól.

Bónusztipp: a savanykás ízektől a mirigyek erős nyáltermelésbe kezdenek, így néhány savanyú cukorka jobb lehet, mint az édes. Ha elég bátor, akár egy szelet citromot is elmajszolhat.

Cukorkák/Nyalókák
  • Köhögés elleni gyógyszerek

Azokban az esetekben, amikor úgy érzi, hogy a nyalóka rágása vagy elszopogatása nem igazán segít megszabadulni a szájszárazság átkától, próbálja ki a köhögés és torokfájás elleni cukorkákat. Ezek a szájon át alkalmazandó szopogatótabletták vény nélkül kaphatók. Működési elvüket tekintve nedves filmréteggel vonják be a nyálkahártyát, amely segít megszabadulni a szájszárazságtól.

Köhögés elleni gyógyszerek
  • Gyógynövényteák

A kellemetlenül száraz szájjal együtt gyakran együtt jár a dohányzás okozta fájó és irritált torok érzése is. A legtöbb modern élelmiszerboltban gyorsan találhatunk különböző gyógyteákat, s ezek szintúgy nagyszerű segítséget nyújtanak. Tipp: adjon hozzá egy kis citromlevet a gyógyteához, a még jobb hatás érdekében.

Gyógynövényteák
  • Korlátozza a cukor és só bevitelét

Ha valóban biztosra akar menni és nem akar belefutni egy újabb vattaszáj-balesetbe, akkor érdemes pontot tenni a cukor- és sóbevitelre - de legalábbis korlátozni azt, akkor is, ha egyáltalán nem szokott spanglizni.

A cukros és sós ételek nagyon ízletesek tudnak lenni, de elég gyors ütemben dehidratálnak is minket. Így, ha gyakrabban fogyasztja őket, akkor hamar szájszárazság alakulhat ki, amikor füstölésre adja a fejét. Az ilyen ételek fogyasztása egy joint szeánsz előtt és után is jelentős kényelmetlenségeket okoznak.

Korlátozza a cukor és só bevitelét
  • Párásító

Ha tudomása van arról, hogy éjjel nyitott szájjal alszik, az alvás közbeni párásítás hosszú távon segítheti a kényelmetlenségekben.

Normális esetben, amikor elalszik, nyálat termel, melyet a csukott szája véd, hogy megakadályozza a kiszáradást. Ha nyitva tartja a száját, kiszárad az összes nyál, ez végül pedig vattaszájat eredményez, amelyen a cigizés csak tovább ront. Ha párásítót működtet alvás közben, a magas páratartalomnak köszönhetően elkerülheti ezt.

Párásító
  • Fogmosás és szájvíz használata

A megelőzés nagyszerű, de néha azonnali megoldásra van szükség. Szerencsére könnyedén elmehetünk a fürdőszobába és megmoshatjuk a fogainkat. A fogkrémekben lévő menta stimulálja a nyálmirigyeket és miután némi mentás szájvizet használ, további segítséggel fog szolgálni a szájszárazság későbbi kialakulásának megelőzésében is. Amúgy is érdemes tisztán tartani a fogakat, de most már azt is tudjuk, hogy rövid idő alatt megmenti a kellemetlenségektől az embert.

Fogmosás és szájvíz használata

Dolgok, amiket érdemes elkerülni vattaszájjal

Nem minden ital passzol a vattaszáj megúszásához. A fekete teák és a zöld teák valójában még jobban kiszáríthatják a száját (de alapvetően bármi, amiben koffein van), ezért érdemes kerülni ezeket. Mindenképp maradjon a gyógyteáknál vagy a sima víznél. Ha nasizni szeretne a spangli után, lehetőleg kerülje a sós nassokat és más rágcsálnivalókat, mert ezek is csak további galibát okoznak. Tartsa távol a kezét azoktól a perecektől! Ugyanez vonatkozik az alkoholra és a dohányra is.

External Resources:
  1. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabinoid receptors in submandibular acinar cells: Functional coupling between saliva fluid and electrolytes secretion and Ca2+ signalling | Journal of Cell Science https://jcs.biologists.org
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.