The RQS Blog

.


By Miguel Ordoñez

Sok időt töltöttünk ezen a blogon azzal, hogy megvitassuk a kannabisz használatának előnyeit.

Nagy megkönnyebbülést és megnyugvást jelent, hogy a legtöbb alkalmi felhasználó nem számolt be komoly mellékhatásokról, tünetekről. Ha azonban olyan emberről van szó, aki kifejezetten sokat fogyaszt, az már bizonyára érezte a fű nélküli napok kényelmetlenségeit. Igen, most a kannabisz elvonásról van szó.


Valószínűleg több ízben hallott már az elvonásról opiátok, az alkohol vagy hasonló szerek kontextusában, azonban a fű elhagyásának a negatív pszichikai és mentális hatásai is figyelemre méltóak. Lehet, hogy nem olyan kényelmetlen, mint a fent említett anyagokat letenni, de mégis érdemes tudni, hogy mire kell készülnie és hogyan kell a problémát orvosolni.

Mi is a kannabisz megvonási szindróma?

Legyen szó testmozgásról, édességről vagy napi hat csésze extra erős kávé elfogyasztásáról, teste megszokja mindazt, amit rendszeresen csinál vagy fogyaszt. Bármi, amit hirtelen megvon magától, attól a szervezete várhatóan sokkos állapotba kerül és ennek megfelelően is fog viselkedni.

Azok, akik hosszú ideje fogyasztanak kannabiszt talán csalódni fognak, mikor megtudják, hogy nem mentesülnek az elvonási tünetek alól. A krónikus használat utáni hirtelen elhagyás gyakran olyan következményekhez vezet, melyek befolyásolják az egyén testi, érzelmi és viselkedésbéli jólétét.

A kannabisz megvonási szindróma (más néven CWS) mentális rendellenességnek minősül, az egyénre gyakorolt hatásából kifolyólag.

De vajon ugyanolyan káros ez, mint az egyéb anyagok, például a kokain, az alkohol vagy az opioidok elvonási tünetei?

Nem egészen. Persze a tünetek nem kellemesek és összezavarhatják az elmét, de egyik sem vezet életveszélyes következményekhez.

Mit okoz a kannabisz elvonás?

Elsősorban az a kérdés, hogy mi okozza ezeket a tünetek?

Nos, még ha nem is ismeri ezt a növényt annyira, jó eséllyel ismeri a THC-t, ami a marihuána elsődleges pszichoaktív összetevője. Ha a fogyasztás gyakoriságát növeli mondjuk havi egyről minden estésre, az agya erősebb toleranciát fog mutatni a THC iránt.

Ezen a ponton bizonyos mértékig a teste rendes működése függ a THC-tól. Ha tudományosak akarunk lenni, akkor ez a folyamat a központi idegrendszer CB1 receptorainak (pontosabban az andokannabinoidok rendszerének) deszenzitizációját jelentik, az ugyanazon anyaggal való ismételt kölcsönhatások után. Viszont mivel ezek a receptorok sokkal több feladatot látnak el a kannabisz feldolgozásán túl is, az agy bizonyos funkciói idővel megváltoznak.

Ez ugyanakkor nem mondható el a kannabidiolról (más néven CBD). A THC-vel ellentében nincs pszichotróp hatása, és közvetlenül sem lép kölcsönhatásba az endokannabinoid receptorokkal. Ezt figyelembe véve meglehetősen egyértelmű, hogy még a napi használat sem okoz ilyen problémákat.

What Causes Cannabis Withdrawal?

A kannabisz elvonási tünetei

Lássuk milyen tüneteket élnek meg a fogyasztók, mikor megvonják maguktól a marihuánát.

Ezek általában a fizikai és érzelmi zavarok enyhe epizódjait jelentik, de már lehet, hogy szakember segítségére lesz szükség, hogyha ezek hosszabb ideig fennállnak, esetleg súlyosbodnak.

 • Ingerlékenység: enyhe bosszúságként kezdődik, de ez irracionális agresszióvá fokozódhat. Ez az egyik első tünet, melyet az emberek az elvonáskor tapasztalnak.
 • Alvási prorblémák: Azok, akik egyik napról a másikra hagynak fel a marihuána fogyasztással gyakran érzékelnek alvási problémákat, álmatlanságot, intenzív rémálmokat és éjszakai izzadást.
 • Fejfájás: Az intenzív fejfájás a marihuána elvonási tünetlista szerves része. Általában körülbelül három nappal az elhagyás után kezdődik és egy-két hétig is eltarthat.
 • Influenzaszerű tünetek: Az erős izzadást láz és hidegrázás kíséri.
 • Szorongás és depresszió: Paranoiai érzése, folyamatos szomorúság, letörtség és a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés hirtelen elvesztése is a tünetlista része.

Meddig tartanak a kannabisz elvonási tünetei?

Az elvonási tünetek fennállásának időtartama személyenként eltérő. Ezek közül a legsúlyosabbak általában az első két hétben jelentkeznek, miután a személy a személy a szokásos rutinból elhagyta a kannabisz használatot.

Most, hogy legyen egy kis elképzelése, íme egy nagyszerű idővonal arról, hogy mi történik ezen a két hetes időszakon belül és utána.

1. hét

A fizikai és mentális gyengeség elkezdődik. Először az ingerlékenység epizódjai jelentkeznek, majd a szorongás és az alvási problémák következnek.

2. hét

Az elvonási tünetek ekkor vannak a toppon, különösen a tizedik nap környékén. Főként a kemény fogyasztóknál üt be a fejfájás és az influenza szerű tünetek.

3. hét

Ez idő alatt az érintett személy elkezdi érezni a tünetek csökkenését. A kényelmetlenség egyre elenyészőbbé válik és hamarosan képes lesz visszatérni a szokásos rutinjához.

4. hét

Csakúgy, mint ahogy a tüdő hosszas nem dohányzás után visszatér a teljes egészséghez, az agy kannabinoid receptorai is visszatérnek a normális működéshez az idő múlásával. A negyedik hét végéig minden elvonási tünetnek el kell oszlania.

A kannabisz megvonás okozhat pszichózist?

A korábbi kannabisz elleni propaganda egyik sarkalatos pontja volt az ember mentális egészségére gyakorolt állítólagos hatása.

Valójában ez a 2007-es tanulmány[1] korábbi kutatásokra hivatkozik, melyek azt állítják, hogy minden negyedik kannabisz használónál jelentős esély van a skizofréniára vagy ahhoz hasonló pszichotikus rendellenesség kialakulására. Azok számára, akik először szeretnék kipróbálni a füvet, ez nem egy túl biztató információ.

Szóval, valóban van annyira riasztó ez, mint amilyennek hangzik? Ez a legújabb 2017-ben végzett tanulmány[2] mást mond a témáról. Pontosabban, azt állítja, hogy a hosszantartó kannabiszfogyasztás "könnyedebb vagy közepes" elvonási tünetekhez vezethet, amelyek befolyásolják az ember hangulatát és viselkedését. A legrosszabb esetben szükség lehet járóbeteg-ellátásra a kellemetlenség kezeléséhez, de ezen kívül semmi extra. Ezen kívül nem volt arra még bizonyíték, hogy a kannabisz közvetlenül ilyen súlyos mentális rendellenességekhez vezett volna.

Fekvőbeteg ellátásra maximum akkor lehet szükség a krónikus kannabiszhasználat vagy megvonás miatt, hogyha korábbi mentális állapota már szorult ilyen típusú kezelésre. De ebben az esetben valószínűleg elegendő lenne egy kiterjesztett járóbeteg ellátás.

Ahhoz, hogy a CWS teljesen eltűnjön, teljes mértékben tartózkodnia kell a kannabisztól és nagyjából minden más stimuláló anyagtól. Tehát például, ha a kannabiszhasználatot a dohányzás és alkoholfogyasztás váltaná fel, jó eséllyel rosszabbodhat az állapota, mely végül ismételten a korábbihoz hasonló mariuhánahasználathoz vezetne.

Hogyan lehet megakadályozni és kezelni a kannabiszmegvonást

Vannak, akik szerint a megelőzés jobb, mint a gyógyítás, de érdemes megismerni az elvonási állapot kellemetlen tüneteinek enyhítésére irányuló intézkedéseket is.

Nos, kedves olvasó, szerencséje van! Megoldásokat kínálunk Önnek a kannabisz elvonási tüneteinek megakadályozására és ellátjuk ötletekkel arra az esetre is, hogy mit tehet akkor, ha már érzi is az egyes tüneteket.

Íme néhány módszer a rettegett CWS megakadályozására. Ha ezen tippeket betartja, a krónikus használat utáni elvonás első 72 órája sokkal könnyedebb lesz.

 • Maradjon hidratált

Ahogy mondani szokták, a víz az élet forrása; tekintve, hogy szervezetünk 60-63%-a (egy fiatal felnőtt férfi) vízből áll, ez is azt mutatja, hogy mennyire elengedhetetlen a folyadékpótlás az egészségünkhöz és a túléléshez.

Körülbelül nagyjából 12 pohár vizet kell meginni naponta, onnantól számítva, hogy száműzte a kannabiszt az életéből. A cukros és koffeintartalmú italok ebben az időszakban nem tanácsosak, mivel ezek dehidratálnak és még inkább megnehezítik a felépülés folyamatát, ezért érdemes elhagyni a szénsavas üdítőket és a tejeskávét.

Cannabis Withdrawal
 • Izzadja ki

Az interneten rengeteg kutatási anyag található, melyekből megtanulhatja a rendszeres testmozgás előnyeit. Természetesen amellett, hogy szép beach bodyt is szerezhet, fontos hangsúlyozni, hogy segít kiizzadni a hosszú kannabiszhasználatból származó felhalmozódott méreganyagokat is.

Szánjon legalább napi 30 percet testmozgásra. Ez bármilyen tetszés szerinti edzés lehet, de a lényeg, hogy jól érezze magát, hogy valóban megérje.

Cannabis Withdrawal
 • Egyen egészségesebben

Persze egy nagy adag fullos hamburger, sültkrumpli, pizza vagy fagylalt kielégítő lehet az ízlelőbimbók számára, de számítson arra, hogy lassabbnak és ingerültebbnek fogja érezni magát, ha ilyeneket eszik. Hogyha épp kannabisz elvonását tölti ezek az ételek csak nehezíteni fogják a folyamatot.

Tehát ezeket - legalább időlegesen - érdemes friss gyümölcsökkel és zöldségekkel helyettesíteni, némi sovány hússal együtt. Ha megtalálja a megfelelő recepteket az interneten, rá fog jönni, hogy a megfelelő étkezés nem is annyira unalmas és elkeserítő élmény.

Cannabis Withdrawal
 • Gyakoroljon különböző relaxációs technikákat

Ahogyan említettük, a szorongás a kannabisz megvonásának egyik fő tünete. Számos módszer létezik, de az egyik leginkább bizonyított, leghatékonyabb és legegyszerűbb stratégia az ellene való küzdelemben a relaxációs gyakorlatok végzése.

Különösen hatékony lehet, ha a tudatos jelenlét meditációt gyakorolja. Azok számára, akik nem ismerik: ez tulajdonképpen egy sima meditációra utal, amelyet úgy hajt végre, hogy a pillanatra összpontosít, ahelyett, hogy a múltbéli eseményekre vagy a jövőbéli lehetőségekre gondolna. Csupán napi tíz percre lesz szüksége, ahhoz hogy leüljön és elcsendesítse az elméjét. Amellett, hogy ez segít összpontosítani a pillanatra, a gyakorlat arra is megtanít minket, hogy tisztában legyünk a felmerülő szorongás lehetőségével és ezt megtanuljuk gyorsan és könnyedén elengedni.

Cannabis Withdrawal
 • Fejlessze az alvási szokásait

Az egészséges mennyiségű, jó minőségű alvás egy másik mód az elvonási tünetek kezelésére. Az éberségi meditációhoz hasonlóan, az alvási rituálék fejlesztése is gyakorlást igényel, addig, amíg rutinná nem válik.

Hatékony kezdésnek azt ajánljuk, hogy minden este ugyanabban az időben feküdjünk le. Ez segít normalizálni a szervezetünk cirkadián ritmusát, vagyis megérzi, hogy mikor kell felébredni és mikor kell felkészülni az alvásra. Ez pedig fokozatosan javítani fogja az alvási szokásainkat.

Cannabis Withdrawal
 • Kérjen segítséget az Önt körül lévő emberektől

Barátai, szerettei és közeli rokonai mindig ott lesznek Ön mellett, hogy támogatást nyújtsanak, akár testileg, akár érzelmileg. Tehát, ha valamikor segítségre van szüksége, ne habozzon kérni ezektől az emberektől.

Ez segíteni fog abban, hogy pozitív emberekkel vegye körül magát, akik segítenek átvészelni ezt a küzdelmet.

Az elvonás elleni küzdelem

A helyzet súlyosságától függően a kannabisz elvonási tünetei változhatnak. Lehet, hogy olyan sima lesz, mint egy séta a parkban, lehet, hogy kicsit nehézkesebb, mint egy dombra feljutni, de az is lehet, hogy egy kihívásokkal teli hegymászással kell számolnia.

Függetlenül attól, hogy milyen élményekben lesz része, erőfeszítésekre biztosan szüksége lesz a felépülésben. Tartsa szem előtt ezeket a tippeket, melyek segítségével lassan, de biztosan át fogja vészelni ezt az időszakot.

External Resources:
 1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.