The RQS Blog

.


By Luke Sumpter


A dohánnyal sodort jointok (más néven spliffek) gyakran előfordulnak a világ különböző részein, főként az európai országokban. A dohány hozzáadása elősegíti a joint lassabb és egyenletesebb égését. Sok szmóker kedveli a nikotin stimuláló hatása és a marihuána nyugtató, relaxáló hatása közötti kontrasztot.

Sajnos kevéske előnye mellett, a dohány köztudottan sokféle egészségügyi problémát okozhat, például rákot, a rendszeres fogyasztás esetén pedig a szív- és érrendszeri problémákkal is számolni kell. Azok számára, akik szeretik dohánnyal keverni a jointot, most jó hírünk van, ugyanis számos alternatíva létezik, melyek lehetővé teszik az egyenletes és lassú égést. Ezen kívül néhány, a dohánytól eltérő anyag extra hatásokat is biztosít, melyek kiegészíthetik a füstölés élményét.

1. DAMIÁNA

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

A damiána érdekes, gazdag múltú gyógynövény. Eredetileg az aztékok használták az impotencia orvoslására, egyes jelentések szerint afrodiziákum hatással bír, fokozza a nemi vágyat. A damianát hagyományosan fejfájás, depresszió, ágybavizelés és székrekedés kezelésére is alkalmazzák.

A gyógynövény enyhe pszichoaktív hatással is jár, amely állítólag ,,felemeli” fogyasztóját, az olyan anyagok jelenléte miatt, melyek az idegrendszert és az agyat befolyásolják. Legközelebb, amikor kedve támad rágyújtani egy spanglira a partnerével, szórjon a dohány alternatívájaként egy kis szárított damianát a cigibe.

2. KRATOM

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

A Mitragyna specios tudományos néven is ismert kratom a délkelet-ázsiában őshonos kávécsalád tagja. A növény komoly figyelmet kapott, mikor az opioidhasználók elvonási tünetek enyhítésére kezdték használni. A kratom hatékony opioidpótlóként is ismert, tehát krónikus fájdalmak kezelésében is igen hatákony opció lehet.

A kratomot évszázadok óta használják gyógyszerként és a hagyományos orvoslás egyik fő anyagának számított. A leveleket még mindig rágják a fájdalom enyhítésére és az energia növelésére.

A kratom által kiváltott hatások dózisfüggőek. A növény alacsonyabb dózisai 1-5g között vannak, 10 percen belül érezhetjük a stimuláló hatását, mely akár 90 percig is eltarthatnak. Ezek a hatások fokozott energiához és éberséghez is vezethetnek.

A növény mérsékelt, 5-15g közötti adagja opioidszerű hatásokat produkál. Az ekkora dózisok hatásai több órán át is fennállhatnak, melyek alkalmazáskor nyugodt mentális állapotot, csökkent fájdalomérzetet eredményeznek, valamint az opioid elvonási tüneteinek enyhülését is magával hozhatja.

A kratom alkalmazható spanglitekeréshez, a kívánt hatás eléréséhez azonban érdemes kiszámítani a megfelelő adagot. A felhasználóknak szükséges előzetesen tájékozódniuk, hogy alaposan meggyőződjenek arról, hogy kompatibilis-e ez a növény az egészségügyi állapotukkal, a szedett gyógyszereikkel, mivel előfordulhatnak (és már elő is fordultak) mellékhatások és szövődmények.

3. KANNA

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

kanna vagy a sceletium tortuosum olyan gyógynövény, melyet a hangulat fokozására, valamint a stressz, a feszültség és a szorongás enyhítésére való képességei miatt ismerünk. Egyes jelentések szerint a spektrum alsó végén lévő dózisok stimulációt váltanak ki, míg a magasabb dózisok erősen nyugtató hatásokkal járnak. Ez a dózisfüggő növény nagy rugalmasságot nyújt a felhasználónak, mivel az adagot kedve szerint növelheti, az eseménytől és a hangulat függvényében.

Egyes fogyasztók szerint a kanna növeli a társadalmi helyzetekben való önbizalmat, így segíthet a beszélgetések fokozásában és a szociális szorongás csökkentésében. Emiatt segíthet a kannabiszfogyasztással kapcsolatos szorongások ellensúlyozásában is. Bár a kanna állítólag fokozza a kannabisz egyes hatásait is.

Ennél a növénynél is fontos hangsúlyozni, hogy kicsit járjon utána, mielőtt elkezdené jointhoz használni, hogy egyáltalán biztonságos-e az Ön számára a fogyasztása. Ez a gyógynövény például átmenetileg növelheti a vérnyomást.

4. LEVENDULA

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Ez a híres és terápiás gyógynövény könnyen hozzáférhető, és a világ számos kertjében megtalálható. A növényből származó lenyűgöző illatok részben a linalool terpén jelenlétének köszönhetők, mely szintén megtalálható számos kananbisztörzsben is. Ez a terpén azonban tényleg nagyon finom ízt ad jointnak.

A levendula a finom íznél többet ad a spanglihoz; az úgynevezett "kísérőhatás" nyilvánvalóvá teszi, hogy az olyan kannabinoidok, mint a THC és a CBD, szinergiát alkotnak a terpénekkel, ezzel fokozva a hatásokat és a betépettség erősségét.

A levendula elszívása a beszámolók szerint segíthet leküzdeni az idegességet és az álmatlanságot, emellett pedig simább lehet a szívás élménye is.

5. ROZMARING

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Gyakran megtalálható számos finom ételben. A rozmaring szintén olyan gyógynövény, melyet gyakran megtalálni a kertekben. A finom íz mellett, a rozmaring a benne található aktív alkotóelemeknek köszönhetően javítja a kognitív képességeket és az emlékezetet. Ez a növény elősegítheti a gyulladások gyógyulását és az immunrendszer működését is.

6. KOMLÓ

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Ezzel a gyógynövénnyel leginkább a különféle sörök esetében találkozhatott már, de ha akarjuk, a beállásban is szerepet játszhat. A komló valójában ugyanazon növénycsalád része, mint a kannabisz. A komló a mircén terpént tartalmazza, mely számos kannabisztípusban is megtalálható. Ez a terpén mind nyugtató, mind antidepresszáns hatásokat képes okozni, ezzel pedig élvezetesebbé és komplexebbé teheti a kananbisz okozta high-t.

A komló egyesek szerint magasabb hőmérsékleten füstölve veszélyes lehet, ezért inkább a vapozáshoz ajánlott használni.

7. MACSKAGYÖKÉR

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

A macskagyökér vagy nepeta cataria számos online is elérhető videófilmben látható, melyben a növényt megetetik macskákkal, akik röviddel az elfogyasztás után elkezdenek pszichoaktív tüneteket produkálni. A gyógynövény az embernél is érdekes hatásokat vált ki, csak kevésbé intenzíven. A macskagyökér spanglihoz való hozzáadása nyugtót hatást vált ki, ami segít relaxálni és enyhíti a stresszt is. 

8. GREENGO

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Greengo a dohány egy sokkal egészségesebb alternatívája, mely segíti a spliff egyenletes égését is. A keverék papaya, menta, mogyoró levél és eukaliptusz kombinációja. A Greengo nem tartalmaz nikotint és semmilyen módon nem okoz függőséget és sokkal kevesebb kátrányt termel, mint a dohány.

9. CSUCSÓKA

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

csucsóka kiválóan helyettesíti a dohányt, ha egy lágy és pihentető hight szeretne. A gyógynövényt hagyományosan a szorongás enyhítésére, az idegi feszültség és a stressz csökkentésére használják. E növény kiváló kiegészítője lehet az indica törzseknek. Számos csucsókafaj létezik, különböző hatásokkal, így érdemes megkeresni az Ön számára legmegfelelőbbet.

10. ZSÁLYA

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

A zsálya egy másik gyógynövény, mely számos kertben és konyhában megtalálható. Ki tudta, hogy ez is hozzáadható a jointokhoz, a nyugalom és a relaxáció fokozása érdekében? Különösen a fehér zsálya ismert az ilyen hatásokról. A szárított növény alkalmas spanglitekeréshez és annak égését is elősegíti.

11. FEHÉRMÁLYVA LEVELEK & GYÖKEREK

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Nem, a mályva (cukor) nem csak az a cukros édesség, amelyet csomagszámra eszik, valahányszor rágcsálnivalókra éhezik. Valójában Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos gyógynövény. Az ókori kultúrák sokféle célra használták a fehérmályvát és a modern kutatás is számos érdekes fitokémiai anyagot tárt fel a növényben.

A fehérmályva-gyökér és levél elfüstölve pihentető hatást gyakorol a testre és az elmére. Bár sokkal enyhébb, mint a kannabisz, de ez a növény is nyugodtabbá teszi az elmét és csökkenti a feszültséget. Tegye ezt a spanglijába, hogy még egy kis chill-t adjon az esti lazuláshoz.

Javasoljuk, hogy a gyógynövény használata előtt beszéljen orvosával, hogy kizárja a gyógyszerekkel való kölcsönhatást vagy egészségügyi problémákat.

12. ÖKÖRFARKKÓRÓ

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Az ökörfarkkóró egy gyakori gyógynövény, amelyet dohányzáshoz használnak. A növény sűrű, sima füsttel ég, és nyugtató és hűsítő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít ellensúlyozni a kannabisz belélegzésével járó nyers érzést.

A kannabiszhoz hasonlóan az ökörfarkkóró is érdekes fitokemikáliák, köztük flavonoidok, alkaloidok, szaponinok és terpének gazdag forrásaként szolgál. Amellett, hogy segít a spangli lassú és állandó égésében, a növény néhány egyedülálló tulajdonsággal is rendelkezik.

Az ökörfarkkóróval dúsított spangli mélyen pihentető hatásokat eredményez, amelyek nyugtatják a testet és megtisztítják az elmét. Fokozza a kannabisz hatásait, és fókuszáljon a jelenre ezzel a robusztus fajjal.

13. KÖZÖNSÉGES OROSZLÁNFAROK

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Az oroszlánfarok, mutat némi hasonlóságot a kannabisszal, így tökéletes kísérő-növény bármelyik szálhoz. A Lamiaceae család ezen tagja Dél-Afrikában őshonos és pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezik. A „dagga” név (az oroszlánfarok angol neve) a kannabisz őshonos elnevezéséből, a hottentotta „dacha”-ból származik.

A faj 2 m magasra nő, aromás, sötétzöld leveleket nevel, és gyönyörű élénk-narancssárga, farokszerű virágzata van. Az őslakosok hagyományosan a leveleket, gyökereket, kérget, virágokat és szárakat használták fel növényi készítményeikhez.

Elfüstölve a levelek és virágok pihentető hatást váltanak ki, amelyet egyesek úgy jellemeznek, mint a kannabisz enyhe változatát.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK GYÓGYNÖVÉNYES DOHÁNYKEVERÉKET

Javasoljuk, hogy a fenti gyógynövényekkel először kísérletezzen külön-külön, hogy megtapasztalja hatásukat. De miután megtalálta a kedvencét, miért ragaszkodna csak az egyikhez? Az alábbi egyszerű iránymutatás segítségével elkészítheti saját gyógynövénykeverékeit, hogy olyan szinergikus spanglikat alkosson, amelyek álomszerű hatással bírnak.

A GYÓGYNÖVÉNYES DOHÁNYKEVERÉKEK KÉPLETE

Ha saját gyógynövénykeveréket készít, használja ezt a képletet a tökéletes egyensúly megteremtéséhez. A jó keverék négy különálló összetevőből áll:

 • Alap gyógynövények: Ezek a fajok mindent összetartanak. Használja őket ömlesztve, hogy a keveréknek legyen egy struktúrája, és segítse a szálakat egyenletesen és lassan égni.
 • Akció/ízes gyógynövények: A jó keverék általában 1-3 akciófajból áll. Ezekben olyan fitokemikáliák vannak, amelyek megalapozzák a keverék hatásait, és egyedi ízekkel járulnak hozzá a keverék aromájához.
 • Összehúzó gyógynövények: Ezek a gyógynövények egyensúlyt adnak a keveréknek, és segítenek lekerekíteni a füst ízét és érzését.
 • Ütős/heves gyógynövények: Ezek az erős gyógynövények adnak egy kis löketet a keveréknek. Erős fitokemikáliáik kellemes csípősséggel járnak, ha kicsi, de hatékony mennyiségben használják őket.

ARÁNYOK

Most, hogy tisztában van a legfontosabb összetevőkkel, beszéljünk az arányokról! Ha minden egyes gyógynövényt megfelelő mennyiségben adagol, ízes keveréket kap, amely biztosítja a kívánt hatást. Ellenőrizze az egyes gyógynövénykeverékek ideális arányát:

 • Alap gyógynövények: 40%
 • Ízesítő/akció-gyógynövények: 40%
 • Összehúzó gyógynövények: 15%
 • Ütős/heves gyógynövények: 5%

PÉLDA A GYÓGYNÖVÉNY-KEVERÉK RECEPTRE

Azért, hogy elősegítsük ennek az információnak a beépülését, létrehoztunk egy példa receptet a fent említett 13 dohány-alternatíva felhasználásával. Bátran használja ezt a keveréket a spanglikba, vagy egyszerűen használja alapként a receptet és engedje szabadjára a kreativitását. Ez a recept 500g tömegű keverék készítésére alkalmas - ez elegendő néhány nagy dohányzásra.

Alapfüvek (200g):

 • 100g ökörfarkkóró
 • 100g fehérmályva gyökér

Akció-gyógynövények (200g):

 • 100g damiana
 • 100g komló

Összehúzó gyógynövény:

 • 75g levendula

Ütős/heves gyógynövények (25g):

 • 12.5g macskagyökér
 • 12.5g sisakvirág
A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

TEENDŐK

1. Gyűjtse össze a gyógynövényes üvegeket, amelyeket használni kíván.

2. Az egyes gyógynövényekről távolítsa el a nagy szárakat és a nagy darabokat aprítsa durva porrá.

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

3. Mérjen ki minden gyógynövényt egy érzékeny mérleg segítségével.

4. Helyezze a lemért mennyiséget egy nagy Tupperware edénybe vagy műanyag zacskóba, és erőteljesen rázza össze 30 másodpercig.

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

5. Nyissa ki a tartályt, és a kezével keverje össze a keveréket további 30 másodpercig.

6. Öntse át a tartalmát egy nagy befőttesüvegbe, és hűvös, sötét helyen tárolja, amíg nem kezdi használni.

A 10 legjobb dohánypótló füves cigikhez

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.