Mi az az endocannabinoid rendszer, és hogyan működik??

 

A tudósok úgy fedezték fel elsőként az endocannabinoid rendszert, hogy csak próbálták megérteni a cannabis, az emberre gyakorolt hatását. Míg még mindig, sok mindent nem tudunk erről, a rendszerről, ami viszont biztos, hogy a szervezetünk telis-tele van cannabinoid receptorokkal, amik válaszoló molekulákat hoznak létre, melyek a kender fizikai és pszichológiai hatását okozzák testünkben. Eszedbe jutott már valaha, hogy mitől van a cannabis-nak akkora hatása a testedre? Nos, ez pontosan emiatt, a rendszer miatt történik!

Felfedezése óta, az endocannabinoid rendszer, a gyógyászati kutatások egyik fő célpontjává vált, mivel hatalmas hatással és terapeutás lehetőségekkel bír, az emberi test számára.

Tartalomjegyzék:

MI IS AZ ENDOCANNABINOID RENDSZER?

A szó, “endo”, az endogenous rövidítése, melynek jelentése: egy organizmusból származó vagy általa termelt szövet, vagy sejt. Cannabinoid az összetevők azon csoportjára utal, melyek aktiválják ezt a sajátos rendszert.

Képzeld el a testben található, összes sejtreceptort, mint egy bonyolult zárszerkezetet - mindegyikhez tartozik egy ahhoz való kulcs; a kémiai molekulák, azaz agonisták. Minden alkalommal, mikor egy agonista, egy sejtreceptorhoz kapcsolódik, az egy üzenetet továbbít, ezzel valamire utasítva az adott sejtet. Az endocannabinoid rendszer (ECS - Endocannabinoid System) két, elsődleges sejtreceptorból áll. CB1 és CB2. Az agonisták, avagy ezen receptorok kulcsai a cannabinoidok, melyeket a test termel, mint ahogy a cannabisban lévő cannabinoidok is termelődnek, amik a testünkön kívülről jutnak be a szervezetbe.

Mi is az endocannabinoid rendszer

CANNABINOIDOK

A cannabinoidok a test természetes, kémiai hírnökei. Mivel rengeteg van belőlük, ezért két fő kategóriába soroljuk őket: “Endogének”, és “Exogének”.

 • Endogéneks: az “endo” ez esetben azt jelenti, “a testen belül”- Az endogén cannabinoidokat a testünk természetesen termeli, és ezek kapcsolódnak a cannabinoid receptorokkal, hogy az alapvető funkcióinkat szabályozza, mint például hangulatot, az étvágyat, a fájdalmat, az alvást stb.
 • Exogén: ezek a cannabinoidok kívülről jutnak be a testbe. Leggyakrabban a cannabis-ban található meg, úgy mint a tetrahydrocannabinol (THC) és cannabidol (CBD) formájában,melyeket elfogyasztva, azok az endocannabinoid rendszerünkkel lép interakcióba, és fizikai, valamint pszichológiai tüneteket produkál a testen belül.

CANNABINOID RECEPTOROK

Az endocannabinoid rendszer egy sor, sejtreceptor együttes neve,melyek különböző agonistákra reagálnak. Az endocannabinoid rendszer két, alapvető sejtreceptorból áll: Cannabinoid Receptor 1 (CB1), és Cannabinoid Receptor 2 (CB2). Az ezekhez a receptorokhoz tartozó kulcsokat, endocannabinoidoknak, vagy csak cannabinoidoknak nevezzük. A cannabinoid receptorok különféle cannabinoidokra reagálnak, következésképp, eltérő hatásokat is produkálnak a testünkben.

CB1

Azon receptorok, melyeket megtalálhatunk az egész testünkben, de főképp az agyunkban, és a gerincünkben vannak nagy számmal. Olyan területeken halmozódnak fel, melyek az általuk véghezvitt folyamatokhoz kapcsolódnak, mint például a hipotalamuszban, ami a rendszeres étvágyért felelős, vagy az amygdula-ban, melynek pedig a memóriában és az érzelmek feldolgozásában van kulcsfontosságú szerepe. Az idegvégződésekben is megtalálhatóak, ahol a fájdalom érzetének csökkentésében tudnak nagy szerepet vállalni.

CB2

Általában az immunsejtekben, és a perifériás idegrendszerben koncentrálódnak. Aktiválásuk után azon dolgoznak, hogy az immun rendszer válaszaként, csökkentse a gyulladást, melyről azt tartják, hogy nagy szerepe lehet a test immunválaszában a betegségek, valamint egyes, orvosi kezelés alatt álló betegeknél.

ENDOCANNABINOIDOK

A cannabinoidokat az emberei test természetesen is előállítja, ezeket endocannabinoidoknak nevezik

A cannabinoidokat az emberei test természetesen is előállítja, ezeket endocannabinoidoknak nevezik. Ezeket a test, az abban található, olyan zsírsavakból készíti, mint például az omega-3. A két, fő cannabinoid, melyeket mára már jól ismerünk:

 • Az anandamid: Az tudósok által, elsőként felfedezett endocannabinoid. Elnevezése a Sanskrit szóból, az “ananda”-ból ered, mely boldogságot jelent. A testben, nagyobb koncentrátumban, az agytól távoli területeken találhatóak meg.
 • 2-AG (2-aeachidonoyl glycerol): Az agyban található meg a legnagyobb mennyiségben.

Ezeket az endocannabinoidokat hívják “rövid idejű” neutrotranszmitterek, ami annyit tesz, hogy csak akkor szintetizálódnak, ha a szervezet azt jelzi, hogy szükség van rájuk. Ezeket aztán, kibocsátásukat követően, gyorsan lebontják az olyan enzimek, mint a FAAH (zsírsav-amid-hidroláz) és MAGL (Monoacil-glicerin-lipáz).
Rengeteg endocannabinoid van még, mint például a noladin éter, virodamin, és az N-arachidonil dopamin (NADA). Azonban, ezeknek, a testben betöltött szerepe még mindmáig ismeretlen.

Szervezetünk endocannabinoidokat termel annak érdekében, hogy alapvető testműködési funkciókat , valamint rendszereket tudjon működtetni. Ethan Russo, a A GW Pharmaceuticals vezető tanácsadója úgy hiszi, hogy “ a hiányos cannabinoid szintek lehetnek számos betegség kiváltó okai.” Elég nagy valószínűsége tehát, hogy megannyi egészségügyi probléma lehetségesen köthető az endocannabinoid rendszerekhez, mint a krónikus fájdalom, vagy a fibromialgia.

EXOGÉN CANNABINOIDOK:

Exogén cannabinoidok

Az endocannabinoidoktól eltérően, a exogén cannabinoidok, mint azok is, amiket a cannabis fogyasztása során juttatsz be a szervezetedbe, ott is maradnak, hosszabb időtartamra.

Ennek az a hatása, hogy az endocannabinoid rendszert egy magasabb fokra állítjuk, ezzel arra ösztökélve azt, hogy erősebben, és produktivabban tudjon működni, mint máskor szokott.

THC

A kutatások bizonyítják, hogy a THC cannabinoid mind, a két receptorhoz (CB1 és CB2) egyaránt kötődik, és az a hatása, hogy ugyanolyan módon aktiválja őket, ahogy az endocannabinoid teszi.

A THC hatását, általában pszichológiai jellegűnek jellemzik, de ez a hatóanyag képes egész máshogy is működni azon felül, hogy betépsz tőle, és bizonyítottan segítette már a krónikus, fájdalmú, hányingerrel, vagy étvágytalansággal küzdő, asztmás és zöld hályogos betegeket is. A THC-ról az is bebizonyosodott, hogy hatékony küzd a rákos sejtekkel, és érdekes mód, még szimbiiózis-hatással is képes hatni a testre, amikor CBD-vel együtt fogyasztjuk.

CBD

A CBD, valójában, egy receptorhoz sem kötődik, ehelyett az FAAH enzimeket gátolja, amivel elősegíti, és lelassítja az anadamid lebomlását - valószínűleg, a szervezet egyik legfontosabb endocannabinoidjátét. Az eredmény, az az agyban. lévő rengeteg, felhalmozódott anandamid.

Míg azzal már régóta tisztában vagyunk, hogy a THC nyilvánvalóan pszichológiai hatással van az elménkre, megfigyelték már a CBD-t is pszichológiai szinten történő működés közben, és gyógyászati alkalmazása csak a kezdete annak, ami még felfedezésre vár. De az jól ismert a tény, hogy súlyos betegségek kezelésében nyújtott már segítséget, így a tumor növekedésének gátlásában, gyulladásokban, émelygésben, cukorbetegségben, PTSD-ben, skizofréniában, rheumatoid arthritis-ben, epilepsziában, szív- és érrendszeri betegségek ellen, antipszichotikumként, szorongás és fájdalomcsillapítóként, izomgörcsök vagy neuropátiás fájdalom enyhítésére.

AZ ENDOCANNABINOID RENDSZER FUNKCIÓI

Szóval, hogyan is működik mindez mibennünk? Nos, az endocannabinoid rendszer, lényegében szabályozza az alapvető testfunkcióinkat és kódolásukat, amikért mind felelőséggel tartozik, beleértve:

 • Hangulat
 • Alvás
 • Anyagcsere
 • Fájdalom
 • Étvágy
 • Memória
 • Immunfunkciók
 • Gyulladás
 • Idegek védelme és fejlesztése
 • Emésztés
 • Örökítés
 

A cannabinoid receptorok beszövik a teljes testünk terjedelmét, a CB1 receptorok bõségesen megtalálhatóak a központi idegrendszerben, míg a CB2 receptorok gyakoribbak az immunsejteken, a gasztrointesztinális traktusban és a perifériás idegrendszerben. Ennek elégnek kell lennie, hogy már legyen egy elképzelésed az endocannabinoid rendszer funkcióinak hatalmas tárházáról, amiket számunkra rendelkezésül bocsátanak.

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes páciensekben, akiknek olyan betegségeik vannak, mint a Parkinson-kór, ízületi gyulladás, vagy krónikus fájdalom, nagyobb mennyiségű endocannabinoid található. Hasonlóan, nagy mennyiségű cannabinoid receptor volt megtalálható a rákos sejtekben is. Ez engedett aztán arra az elméletre következtetni, mi szerint az endocannabinoid rendszer, a természet módszere arra, hogy egy homeosztázist hozzon létre: ez a képesség arra, hogy fenntartson egy stabil, belső egyensúlyt, az élettani folyamatok “finomhangolásával”.
See full article

Az endocannabinoid rendszer egyre inkább elkezdett beszédtémává válni orvosok, egészségügyi szakemberek, és kutatók számára, egyaránt. Egy bonyolult rendszer, ami rengeteg, létfontosságú folyamatért felelős, az emberi testben.

De a gyógyászati cannabis használata még mindig a leggyakoribb módja az endocannabinoid rendszer, gyógyászati célzatú kezelésére. Exogén cannabinoidként, a THC, és a CBD közismerten nagy választékú, terapeutás jellegű hatással bírnak, mivel kapcsolatba lépnek az endocannabinoid rendszerrel, és lassan már a leggyakrabban, orvos által felírt gyógyszerré vált a Földön,

Medical DisclaimerInformation listed, referenced or linked to on this website is for general educational purposes only and does not provide professional medical or legal advice.

Royal Queen Seeds does not condone, advocate or promote licit or illicit drug use. Royal Queen Seeds Cannot be held responsible for material from references on our pages or on pages to which we provide links, which condone, advocate or promote licit or illicit drug use or illegal activities. Please consult your Doctor/Health care Practitioner before using any products/methods listed, referenced or linked to on this website.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Medical Marijuana